Mitt i vintern

Jag skrev de först inläggen i bloggen när jag själv drabbats av influensa under hösten.  Nu är det Sören som drabbats och han orkar inget. Vill bara sitta i fåtöjen och slappa. Då passar jag på att skriva i bloggen. Men konstaterar också att det inte är så bra om vi alltjämt måste vara sjuka för att nåt ska bli skrivet.

Vintern håller sitt grepp om oss. Eos ligger under täckning och är helt tom inombords. Vi planerar nästa år semester, som ska gå till Åbolands skärgård. Funderar vart vi beställde sjökorten över Åland? Det är väl där  man beställer Åbolands sjökort? Men det ger sig. Ännu återstår några månader av vintern och våren har inte ännu kommit......

Hösten



Vi har seglat alla helger hela hösten. Fiskat, plockat svamt och grillat. Katterna har fått springa fritt när vi varit på "rätta ställena" för detta. Vi har promenerat och njutit. Så skönt det är med naturen så nära. V har funderingar på att låta Eos lilgga kvar i vattnet en höst. Men inte denna i vart fall. Men det vore skönt att kunna segla de varma helger som är under senhösten. Men, som sagt, inte denna höst.

Sista helgen hade vi tagit ledigt en extra dag. Vi planerade att stanna helt ensamma ute i skärgården. Men så blev det inte. Vi fick sällskap. Brinks och Philström tillbringade natten mellan lördag och söndag i Bakspån tillsammans med oss. De gick mot Snäckmor under söndagen. Men vinden var inte nådig, så Tommy fick vända om. Han kom tillbaka och vi tillbringade söndagskvällen tillsammans. Tommy skulle jobba på måndagen och hann precis. Han steg upp tidigit och gick in till Snäckmor. 30 minuter sen blev han.

Vi fick söka oss upp på land, i lä, för att kunna grilla. Vi åt middag tillsammans med Tommy och hade en riktigt revlig eftermiddag och kväll.

"Öl och Pilsner"

Vi låg i Fläskvik och hade plockat svamn samt fiskat. Vi hade fått många sikar. Så kom Lars och Anton förbi i sin motorbåt, ropandes "Öl och Pilsner" när de kom. Jag såg inte att de var dessa två, utan undrade vad det var för tokstollar som kom. Sören tog emot dem. Vi bjöd på kaffe och frågade om de vill ha sik med sig hem. De tackade ja och fick med sig tre sikar. Väl hemma ljög de i hustru och grannar att de "fångat siken och rensat den själv". Och de blev trodda! Till saken hör att de endast hade kastspö med sig och inget att rensa med!

Ravelgrund

Vi lämnar Snäckmor, går till Fläskvik för att kolla in svamp. Jag hittar några gula kantareller. Vi får en svampsås till middag. Vi går vidare till Ravelgrund där vi är helt ensamma. Vi badar och äter kräftor. Så småningom kommer fler båtar och i en av båtarna finns katten Gustaf. Men det ordnar sig. Findus och Gustav har resepekt för varandra.

Vi stannar kvar länge på söndagen. Strömmingsnätet gav oss 1 kg strömming. Vi rensar och halstrar. Gott. Vi tappar en plasthink när vi går från Ravelgrund. Jag tar jollen och går tillbaka med den och hämtar hinken. Sören går runt ön och jag ansluter på andra sidan.

Vi kastar ankare vid kaffeholmen och stannar där någon timme. Men det blir svalt och vi går vidare till hamnen. Tänk att det är så svårt att avbryta helgen.....

Hemmavatten

Vi är åter i våra hemmavatten. Agö Storhamn. Vi tar jollen på släp och går i vattnet längs stranden upp till innersta viken. Det blåser lite och är lite svalare än tidigare dagar, men det är fortfarande varmt.

Detta är semesterns sista dygn. Vi njuter och tar sen motorn in till Snäckmor. Emilia kör oss säkert och tryggt in i hamnen.

Pappas födelsedag

Vi går till Skärså. Oskar och Emilia ansluter och vi äter födelsedagsmiddag på resturangen där vi hurrar vi lite tyst för pappa. Oskar åker hem men Emilia stannar och seglar tillbaka med oss. Innan middagen badar vi. Vattnet är jättevarmt.

Sören köpte räkmackor åt oss som vi åt mitt ute på havet nästa dag. Göran blev lite sjösjuk men hämtade sig senare. Emilia låg på båtdäck och solade sig. Fantastiskt väder.


Nakenbad på Gävlebukten och pappa Svan anfaller

Vi gick med motor från Ängskär. Det är bikini-väder, dvs mycket varmt. Norr om Björn stannar vi motorn och badar - näck - mitt i havet. Inte land så långt ögat når. Ja, tittar vi noga så ser vi Björn. Men inga båtar i sikte och ett kav lugnt hav. Ljumt! Man måste bara bada. Vi badar i omgångar, en på båten hela tiden. Vi vill ju inte se Eos segla iväg på riggen och vi ligga kvar mitt på Gävlebukten! Vi går till Kusö Kalv östra. Där har vi inte varit förut. Jättefin naturhamn. Vi tog en promenad med katterna.

Vi går till viken norr om Svartsundsrännan. Ankrar och tar jollen till land. Grill och katter är med. Det är varmt och soligt. Sören ställer upp grillen, tänder och sitter och väntar. Jag och katterna kollar läget på stranden. Plötsligt kommer familjen Svan. Mamma Svan, de fyra barnen Svan och pappa Svan. Barnen simmade förbi och tjattrade. Mamma Svan tjatade på sin bångstyriga maken att han skulle komma med och låta oss vara. Men pappa Svan, han klev upp på stranden, bredde ut vingarna och hotade Sören. Han, pappa Svan alltså, flaxade med vingarna och gjorde sig jättestor, när han gick emot Sören. Jag och Göran (liten katt) drog upp på land. Findus (stor katt) gömde sig bäst han kunde i jollen. Sällan har vi sett så platt katt.  Sören använde grilltången till försvar. Han höll den mellan honom och pappa Svan och "klippte" med tången. Pappa Svan backade. Det var säkert grilltångens hotfullhet som gjorde skillnad. Men innan han gav sig iväg så gjorde han ett omtag. Pappa Svan rusade upp på stranden och skrämde nästan livet ur mig, Göran och Sören, innan han gav sig iväg.

Vi grillade färdigt och skyndade oss ut till båten och tryggheten.


Vaduville

Kanalgång, och sen satte vi segel och tog ner dem nästan omgående. Det är åska i luften och kraftiga vindbyar. Vi fick regn över oss och fick avvakta en stund. Vi gick i fel riktning för att undvika åskmolnen. Men sen drog regnet vidare och vi kunde segla.



Vi la till vid klipporna i Långsidabukten. Lennart tog emot. Vi fick en trevlig afton tillsammans med dem i Vaduvill med
pepparkakor - som bara Birgit kan baka. Vi grillar på stranden.

Sen start nästa morgon. Vi behöver gasol så vi går med motor till Öregrund. Handlar och äter lunch på resturang. Sen går vi tillbaka till Långsidabukten. Sören drar kablar till högtalarna. Jag läser. Vi grillar och tar kvällskaffe i Vaduville.

Sören monterar högtalarna innan vi går vidare. Vi gör följe med Vaduville och går till Ängskär. Vi förtöjer och äter middag. Roine kommer förbi och berättar om Kolhuset och de planer som man har. Sist vi var här så var det bara ett fundament. Nu står ett stort hus där. Det kommer att bli fantastiskt fint.

Kvällskaffe i vår båt. Sen blev det nattbad. Det är jättevarmt i vattnet men Sören duschade inne.  


Problem med Furlex

Startade något tidigare denna morgon. Planen var att gå till Möja men utanför Stavsnäs får vi problem med Furlex. Sören ringer några samtal och vi beslutar oss för att gå till Bullandö Marina. Blir hänvisad plats eftersom det är fullt i gästhamnen. Middag på restaurangen. En fantastisk fiskgryta med aioli och parmesan. Jättegott.

Dagen därpå får vi hjälp med vår furlex. Janne på Ship Shape kom ut till oss där vi hade vår natthamn. Han dirigerade oss till en annan brygga, men sa att vi skulle få vänta. De hade ett annat uppdrag först. Så Sören passar på att montera högtalarna i sittbrunnen. Jag läser och tar det lugnt.

Det visar sig att vi behöver byta ut de inre delarna av furlex. Lotta (tror jag hon hette) åkte och fixade det som behövdes för att få ordning på allt. För att få loss det som var trasigt så måste vi ta ner förstaget. Allt gick som en dans och några timmar senare kunde vi segla vidare, med en fullt fungerade furlex. Tack Janne och Lotta på Ship Shape för snabb insats. Och tack Stefan på Maxi Bryggan, för vi hade naturligtvis kontaktat honom först för att hör vad vi skulle göra. Han drog i de första trådarna.

 Vi går till Säck. Vaknar nästa morgon och ser "Bageribåten". Vi köper färskt bröd och jordgubbar. Gott.

Rödlöga blir nästa natthamn. Vi grillar och njuter av kvällssolen. Badar. Dagen därpå tar vi jollen och åker in till butiken. Vi besöker fiket och får vänta en stund eftersom det inte öppnat ännu. Men vi väntar så gärna. Under tiden passar vi på att gå på vernisage! Vi tittar på tavlor och får lite vin, i väntan på att caféet ska öppna.

Bunkrar i lilla butiken och lämnar sedan Rödlöga. Näst hamn är Älmsta. Vi äter middag på restaurangen och badar sedan. Varmt, varmt i vattnet.


Äntligen havet

Det har varit jättetrevligt att gå kanalerna. Men havet är ändå bäst. Äntligen ute på havet igen. Vi seglar från Mem och österut. Ser stora hotande åskmoln och beslutar oss för att stanna till i Stegeborg några timmar. Vattnet är varmt så vi badar och väntar ut åskmolnen.

Vi letar oss mellan kobbar och skär och hittar en fin hamn att kasta ankare i. Vaknar till strålande solsken och lagomt med vind. Slör ut till Kejsaren för att hälsa på honom. Vår nästa natthamn är Aspöfladem där vi ankrar. Vi trivs med ankarligg och det är enkelt. Katterna kan röra sig fritt på båten och vi vet vart vi har dem.



Vi har seglar hela dagen. Jättefin vind. Slör och halvvind. Jag tänkte bada efter middagen - men besinnade mig. 16 grader i vattnet. Det blir dusch istället. Solen gömmer sig bakom ett molndis så det är lite svalt men vi har beslutat oss för att härda ut. Klär på oss lite extra.

Regn

Slussade i hällregn. Emilia fixar lunch och Nadine läser. De stannar under däck hela dagen. Vi slussar tillsammans med en större motorbåt med Holländare ombord. De hade hyrt båten och slussade för första gången. Hanteringen är valhänt och vi ser att de inte har kunskap om slussandet. Plötsligt händer det som inte får hända, en av deras förtöjningar släpper och båten slår med stor kraft i en segelbåt. Som tur är klarar sig båtarna utan skador, men vi har ett snabbt familjeråd och beslutar att vi "lånar ut" Oskar till motorbåten. Han hjälper dem att slussa och trots att han bara slussat några slussar så är det han som undervisar dem i slussandets konst. Resten av dagen förflyter lugnt, utom vad gäller regnet, som tidvis öser ner.

Regn, regn och åter regn. VI går över sjön Viken och ser inte ett dugg för allt regn. Då är det skönt med radarn. I Karlsborg hittar vi ingen plats i gästhamnen i kanalen utan vi går till hamnen vid fästningen. Under kvällen blåser det kuling och vi är blöta och trötta när vi kommer fram. Då är det skönt med en varm och torr båt. Önskar bara att den varit dubbelt så stor, när alla blöta kläder ska torka.

Besöker Karlsborgs fästning dagen därpå. Vädret är bättre och solen tittar faktiskt fram igen, mellan regnmolnen. Fantastiskt fin guidad tur. Kan rekommenderas. Ärtsoppa och mackor i båten innan vi lämnar Karlsborg. Seglar sen över Vätterna.

Emilia och Nadine mönstrar av. De tar tåget från Mottala tillbaka till Iggesund. Vi bunkrade och "seglade" vidare. Solen strålar från en klarblå himmel. Jag städade båten under gång. Oskar och Sören kör och slussar. Jag är befriad för tillfället.



Nachos i sittbrunnen. Jättegott. Vi fick vänta två timmar i Berg i mittenbassängen, innan vi fick slussa ner. Vi hann inte igenom slussen i Norsholm utan gick tillbaka ut på Roxen. Hittade en bra plats att lägga ankare på och sen badade vi. So Long, Sveakryssaren från Huskvarna, kom tillbaka från Norsholm. Tågen lät så förskräckligt så det gick inte att ligga nära slussen. Vi erbjöd dem att ligga på vårt ankare.

Vi stannade i Bråttom och tog det lugnt. Fikade köttbullsmackor på caféet i Bråttom. Vi blev sittandes rätt länge eftersom regner öste ner. Men så småninom så drog regnet vidare och vi kunder fortsätta färden.

Oskar mönstrade av. Han tog bussen mitt på dagen och vi gick till affären och bunkrade. När vi kom tillbaka till båten så beslutade vi oss för att stanna en natt till. Vi lyssnar till allsången på kvällen men är för lata för att gå dit. Vi sitter i sittbrunnen  och läser. Njuter av friden och sillheten i båten. Vi är ensamma igen. (Nåja, katterna är ju kvar).

Vänern från sin bästa sida



Så här skriver Emilia i vår loggbok: "Vi kryssar över Vänern, lugnt och behagligt. Ibland luktar det fisk. Min teori är att ett eller två nät som vi kört över, åker snålskjuts på kölen. Det vore fint, då skulle vi nog ha fisk hela semestern."
 
En humla åker också snålskjuts. Emilia döper honom till Alfred, och jag hjälper honom till en skuggig plats under sprayhooden. Katterna ligger i solen och gassar sig. Nu är livet ljuvligt!

Vi övernattar i Spiken och seglade dagen därpå till Läckö slott och hämtade ytterligare en gast. Fin segling till Sjötorp i mycket varmt väder. Nästan tropisk värme till sent på natten.

Fram med alla fendrarna igen. Dax för slussning. Sluss efter sluss efter sluss, men nu med gastar ombord. Tänk vad lätt det är att slussa när man bara kan titta på!

I Lyrestad fick vi ytterligare två gastar ombord. Vi tillbringade kvällen i kanalen, badandes. Men sen kom regnet och det regnade i flera dagar. Typiskt att det skulle bli sämre väder när vi nu är så många ombord. Dagen därpå mönstrade en gast av så nu är vi fem ombord + två katter.

Sluss på sluss på sluss

Vårt mål är att gå en bit upp efter Dalslands kanal. Vi har beslutat att vi ska ta oss längst västerut så snabbt som möjligt. Vi tar allså sats - och slussar för allt vad vi är värda. Det går bra, men det känns i benen. Sören manövrerar båten och jag tar passet på land. Vi hinner med att grilla och att se oss omkring också. Vi blir kvar en extra dag i Forsvik under Forsviksdagarna. Vi äter kolbullar och ser teater. Men, vi har lite bråttom.

Vi tar sats och seglar en bit ut i Vänern, till Malbergshamn i Djurö skärgård. Fin segling dit, men dagen därpå är inte Vänern på humör. Vågorna går åt alla håll. Vi försöker segla men kommer allt längre från målet och beslutar oss för att ta motorn till hjälp. Vi förtöjde till slut i Köpmannebro och ringde mormor. De kunde inte hålla sig utan kom ut för att träffa oss och se båten, och vi fick äntligen en gast ombord. Emilia mönstrade på.

Morgonen därpå kom mormor tillbaka och mönstrade på, även hon. Men inte är hon någon gast att räkna med. För att få henne ombord så fick vi ta två små pallar till hjälp och ställa en på var sida om mantåget. Hon har en krånglande höft och kan inte lyfta benet så högt. Men humöret är på topp och kryckorna förpassas under däck, när vi går uppför Dalslands kanal.

I Hoverud gick vi till kajen och hjälpte mormor av båten. Pallar på var sida... ja ni förstår. Det går inte fort att få besättningen i land. Men det går. Vi hinner titta oss omkring i Dalslands center, men så kommer slussvakten och frågar om vi kunde tänka oss att slussa upp till "mellandammen"? Men det är bråttom, sa hon. Passagerarfartyget Dalslandia kommer snart och då måste vi ha hunnit upp. Och det ville vi. Mormor gick till den höga kajen och vi sprang till bryggan, kastade loss och gick med peken mot kajen. Kaj och peke var precis i nivå med varandra. Mormor klev ombord och höll ett stadigt tag runt furlex. Vi backade ut och kunde sedan i lugn och ro gå in i slussen. Väl ínne i slussen så fanns det tid att hjälpa mormor till sittbrunnen.  



Vi slussar upp till Åklången. Seglar i mycket svag vind. Det passar bra eftersom vi har ovan gast ombord. Jag tror inte mormor uppskattat om båten lutat!. Kaffe och kaka i sittbrunnen i strålande solsken. Sittbrunnskappellets tak kom väl till pass.

Vi tar oss nerför Dalslands kanal. Tillbaka till Hoverud där mormor mönstrar av.

Slussarna i Dalslands kanal är som smalast 4,05 m. Vår båt är 3,48 bred. Vi slussade några slussar och är nöjda med det.


Äntligen Semester! 2008

Vi packade en hel dag. Tänk vad mycket man behöver, eller tror sig behöva, när man ska vara borta i fem veckor. Bensindunken till jollen blev kvar i Snäckmor. Men goda båtgrannar tog den med ut till Fläskvik, så vi behövde inte vända om.

Det är dagen före midsommarafton. Vi har beslutat oss för att segla till Synskär. Gör följe med Brinks en stund. Klart att det blir tävling:) Men så byter de riktning och då kan vi inte tävla längre. Vi har hyfsad vind men sjön är grov. Vi beslutar oss för att gå närmare kusten och får då mer motvind. Kör motor och har seglen uppe för att få lugnare gång. Vi anlände till Synskär och det är många båtar vid bryggan. Midsommarfirandet är i full gång och ingen verkar intresserad av att göra plats. Vi gör en snabb överläggning - Orkar vi en timme till? Svaret blir ja, så vi går vidare till Trödjefjärden. La ankare vid Kryssarklubbsbojen. 9 motorbåtar på stranden. Dunka Dunka Musik i timmar. Men sen så kastar två motorbåtar loss. Det sprider sig ett lugn över fjärden. Solen är fortfarande uppe och vi sitter kvar i sittbrunnen.

Vi ställer klockan och stiger upp tidigt. Vi jobbar mot klockan. Planen är att snabbt ta oss ner till Söderköping på några dagar. Vi seglar från Trödjefjärden. Vi har fin vind. Halvvind. Max vind 13,5 m/s och vi seglade som mest 8,8 knop. Vi gick in till Öregrund och tankade och fortsatte en timme till. Ankrade på svaj i viken på Hovön.

Motorgång i stort sett hela dagen. Ankrade på svaj i Finnhamn. Dagen därpå går vi norr om Öja och tar natthamn i Laxkroksholmarna.

Ännu en tidig morgon. Går med motor inomskärs och tog upp seglen strax söder om Oxelösund. Två rev och ett litet försegel. Vinden har ökat och vi formligen forsar fram. Når Mem och hinner med första slussen. Vi förtöjer i Söderköping.

Det har tagit oss fem dagar att segla från hemmavatten till Söderköping. Vi har seglat eller kört motor cirka 10 timmar per dag.


RSS 2.0