Det "rätta" Jurmo



"Här på Jurmo är vi rädda om ljungen." Så sa folket på Jurmo till Emilia och hennes seglarkompisar när de besökte Jurmo med S/Y Gratia. Vi har tidigare besökt Jurmo i Ålands norra skärgård i tron om att det var den ön. Men där var det bördigt och fullt med skog. Alltså "fel" Jurmo.

Vi fick en plats långt in i hamnen, bra att vi inte går så djupt.

Vi är så nära fjällen vi kan komma. Det ser precis ut som på kalfjället - bortsett från havet! Jurmo är en helt fantastisk ö. Precis som Emilia beskrivit den. Flack ö med ljung och stenåkrar. Inte så många klippor. 10 personer skrivna på ön och 8 bofasta. Vi köpte rökt sik och rökta små platta fiskar. De var godast. Smakade mycket.



Grillde och lät grillen stå kvar på stranden för att kallna. Vaknade tidigt morgonen efter, det blåste kraftigt. Vi funderade länge hur vi skulle ta oss ut från hamnen. Vi konstaterade att vi nog måste ligga kvar, för vi kan inte ta oss ut med den vinden som blåser oss rakt på land! Så lägger några båtar ut och vår närmaste båtgranne flyttar efter några båtplatser. Vi kan lägga oss längs bryggan och med hjälp av bojen dra fören förbi vindögat. Det gick bra, men tog lite tid att klura ut hur vi skulle göra.

Slör till norra Nagu. Det blåste 13 m/sek. Ingen sjö. Skönt.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0