Åland 2007

Årets långa segling skulle gå till Åland, hade vi bestämt. Fem veckors härlig semester låg framför oss. Vi planerade att komma iväg på måndagen, men vi seglade fram och tillbaka i vår egen skärgård ända till onsdagen. Då först kom vi iväg. Ett lunchstopp i Borka och middag på Albertina i Skärså. 

På torsdag kom vi till Storjungrun och därifrån kom vi inte förrän efter fyra dygn. Vi väntade ut kulingen som drog förbi. Som mest blåste det 21 m/s nordligt. Men vi hade trevligt. Kaffe och pepparkaka i "Vaduvill" på kvällskanten förgyllde tillvaron dessa inblåsta dagar.

Storjungfrun i busväder





Till Käringsund kom vi så småningom. Vi fick en trevlig plats i hamnen och tillbringade kvällen i solen i sittbrunn. Dagen därpå öste regnet ner och vi drog vidare norrut. Djupviken norr om Geta blev natthamn. Ankarsvaj. Vi seglade in i Lumparn och till Hamnsundet i Sund. Tilläggning mellan pålar. Besökte Kastellholms slott under Gustav Wasa dagarna. Det var jättetrevligt med tournerspel, musköter och kanoner . Vi tog årets första dopp och använde badstegen för första gången. Den funkade finfint!

Vi lick en fin segling till Degerby och la till i södra hamnen, vid hotellet. Dagen därpå bytte vi hamn på grund av väntat blåsväder. Vi fick plats innanför färjeläget och alldeles lä i båten. En kanonbra plats i denna vind. Vi hamnade mitt i årets Skutträff i Degerby. Vi blev kvar ytterligare ett dygn och det blev de flesta skutor också. Det blåste alldeles för mycket för att skutorna skulle kunna segla till Mariehamn, som meningen var. Ålandspannkaka blev Sörens favorit, men svartbrödet gillade vi inte. 



Vi seglade till Lappo och där låg bojarna så långt från bryggan att vi fick problem vid tilläggningen. Jurmo blev nästa ö, och där hittade vi den lilla Italienska restaurangen som vi hört talas om. Vi hade tur och fick bord för två, trots att vi inte bokat. Maten var mycket god, men dyr. Vi åt musslor till förrätt och lammkottletter till varmrätt. Vi stannade en dag extra för att vara med på "Rövardagen",  Den näst största högtidsdagen på Jurmo. Findus gjorde myteri!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0